Canviarà el servei de recollida d’animals abandonats

Al Ple del passat mes de novembre es va aprovar la denúncia o acabament del conveni del Servei de Recollida d’Animals, després de 10 anys encarregat a la Mancomunitat de La Vall d’Albaida*. Fins ara, els animals abandonats a Cocentaina, vora 50 cada any, eren recollits i traslladats fins la canera ubicada a Bufali. Allà els mantenien ‘durant el temps establert per la legislació vigent’**, i posteriorment a alguns els sacrificaven si ningú havia acudit a reclamar-los. La majoria dels veïns i veïnes de Cocentaina ignoràvem que estava passant açò.

Fa uns mesos, un grup de persones va acudir al Col·lectiu 03820 per comentar-nos la situació. Després d’escoltar-les no ens podíem quedar de braços creuats: havíem d’estudiar la forma de canviar el servei, perquè hi ha alternatives més ètiques amb els animals. La solució passaria per que es fera càrrec del servei una Societat Protectora que tinguera cura dels animals, els esterilitzara i els cercara llars d’adopció.

Ja al ple del mes de juliol, quan es va tractar la pròrroga de l’actual conveni, el Col·lectiu 03820 vam anunciar que estàvem buscant alternatives. El mateix dia el regidor encarregat de l’àrea, Ferran Albors va dir:

“Altres serveis, fora del d’Albaida, estarien ubicats molt més lluny, cap a València o cap a Albacete”. (Ferran Albors. Acta del plenari del 19 de juliol del 2012)

Però nosaltres no vam creure al Sr. Albors, entre altres coses, perquè portava els darrers tres anys (la meitat sent regidor alliberat) amb excuses, sense aportar cap prova de les gestions:

“S’han fet algunes consultes per buscar alternatives, encara que no per escrit, i ha resultat que són més cares (per exemple la canera d’Alcoi). No s’ha tingut temps de mirar altres opcions.” (Ferran Albors. Acta del plenari del 20 de maig del 2010)

“Explica el Sr. Albors que sí que s’ha sol·licitat més pressuposts, però que no s’han plasmat per escrit en l’expedient.” (Acta del plenari del 28 de juliol del 2011)

“No ha donat temps des de la celebració de la comissió informativa per a demanar aquesta informació per escrit, però el cert és que en aquest moment no hi ha alternativa viable al servei.” (Ferran Albors. Acta del plenari del 19 de juliol del 2012)

Tres anys sense aportar res per escrit? Així es treballa a un Ajuntament o amb qualsevol matèria legal? El cas és que si el Sr. Albors havia fet alguna gestió -concedint-li el benefici del dubte-, no hi havia cap manera de saber-ho. Dues coses sí són certes: que en tot aquest temps no va canviar res i que, si haguera depès només d’ell, s’haguera seguit igual perquè “no hi havia alternativa”.

I encara sort que no el vam creure, perquè sense haver de mirar molt lluny, les alternatives van aparèixer. Res de València o d’Albacete, que era on ens enviava el regidor. Després d’un temps de contactes i de descartar els impossibles, la Protectora d’Ibi apareixia com un exemple proper i possible, predisposat a fer-se càrrec dels animals trobats a Cocentaina. És la prova de que en tres mesos es pot fer el que no es fa en tres anys, sols qüestió de voler fer-ho. I que conste que sabem que el Sr. Albors estima els animals, per això no l’acusem d’indiferència, sinó d’inoperància. Malgrat tot cal reconèixer-li que al darrer ple va votar per a canviar la situació. Més val tard que mai i benvingut siga.

Val a dir que el que estava fent l’Ajuntament, que el que -en teoria- fa la canera de Bufali, no és res il·legal. La llei ho permet, el sacrifici està institucionalitzat, forma part del sistema. És el problema de fons, un problema d’àmbit superior al del nostre Ajuntament. Amb la denúncia del conveni, Cocentaina ha fet el primer pas que li toca per canviar-ho, almenys al nostre poble. Tan prompte l’Ajuntament quede lliure, només començar l’any, es podrà encomanar la gestió del servei a una Societat Protectora, com pot ser la d’Ibi. Una bona notícia per a totes i tots els socarrats que estimen els animals, i també per a aquells als qui no els agraden però els respecten.

A partir d’ahi, i ja sense la urgència d’acabar amb la possibilitat dels sacrificis, s’estudiarà i s’aplicarà la forma més correcta d’adjudicar el servei de forma definitiva.  I en el futur, potser, hauria de ser la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat (sempre que continue existint) la que es fera càrrec de gestionar aquest servei. Al cap i a la fi, per a què volem una mancomunitat si no és per a coses com aquesta?

Col·lectiu 03820

Lee este artículo en castellano en la revista “El Comtat” de diciembre de 2012

* El conveni va aparèixer publicat al Butlletí Oficial de la Província el 2 d’abril del 2002 (Consultable a http://bit.ly/bop7402)

** L’ordenança municipal de tinença d’animals de Cocentaina (http://bit.ly/ordani) reprodueix el reglament del servei aprovat per la Mancomunitat de La Vall d’Albaida el 26 de juny del 2001. Aquest a la seua vegada fa referència a la Llei 4/94 del 8 de juliol de la Generalitat Valenciana sobre protecció d’animals de companyia (http://bit.ly/llei494), i és aquesta llei la que estableix els terminis legals. Passats 10 dies un animal abandonat pot sacrificar-se.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>