Contra la pujada de l’IBI (la contribució urbana)

Al ple de febrer l’Ajuntament va debatre una proposta del PSOE amb la que volien pujar els coeficients d’actualització dels valors cadastrals que s’apliquen a l’Impost sobre Béns Immobles (és a dir, el rebut de la contribució o IBI), l’IRPF, l’impost de plusvàlua…

Al nostre municipi, com a la resta de l’Estat, seguim immersos en la crisi econòmica que desafortunadament ha esdevingut també en social. En 2012 hem tingut retallades forçoses als salaris, a les pagues, a les pensions, a la cobertura sanitària i farmacèutica… És l’únic que ha baixat, la resta sols ha fet que augmentar: ha pujat l’IRPF, ha pujat l’IVA, i han seguit pujant, sobretot, l’atur i la situació d’incertesa de la gent.

El Col·lectiu 03820 vam votar en contra de l’actualització dels valors cadastrals per al 2014, els quals implicaven una pujada de la contribució, perquè:

  • Pujar ara l’IBI equival a ofegar més les empobrides economies de particulars i empreses. En l’actual situació, els diners de la pujada de l’IBI fan més falta i més profit en les butxaques de les famílies que en les arques municipals. A més, i segons ens han dit sempre des de l’equip de govern, l’economia de l’Ajuntament està sanejada.
  • La finalitat d’aprovar els coeficients d’actualització i la pujada de l’IBI és senzillament recaptar diners. Que no vulguen fer-nos creure el contrari parlant de responsabilitat, de suavitzar una futura pujada o d’altres excuses barates similars.
  • Per al 2012 i 2013 el Govern central va obligar a tots els ajuntaments a pujar l’IBI, però aquesta pujada era temporal, s’acaba aquest any 2013. Al 2014 ja no tenim perquè mantenir-la, si no volem. No es tracta de recaptar a compte fins a 2017, sinó de pagar per mantenir el nivell d’ingressos d’aquestos darrers anys produït gràcies a la pujada obligada del govern central.
  • El grup socialista de Cocentaina va criticar en el seu dia aquesta pujada. L’alcalde s’excusà en que era obligatòria, però ara, sense que ningú ens obligue, han sigut ells els que han proposat l’aplicació dels coeficients d’actualització dels valors cadastrals (que no serà obligada fins 2017, en funció del preu del mercat immobiliari) .
  • Al darrere de tot estan els entre 90.000 i 300.000 euros que es deixaran d’ingressar a l’Ajuntament al no ajustar els valors cadastrals ja en la contribució de 2014. Amb ells es pagarien els excessos del passat o les barbaritats del futur, perquè no oblidem que a l’any següent, 2015, hi haurà eleccions municipals. És per això que no volien renunciar a la pujada de l’IBI.

El PSOE es va quedar sol amb la seua proposta i no es va aprovar el coeficient d’actualització dels valors cadastrals pels vots en contra del PP, EU i Col·lectiu 03820. Així el rebut de l’IBI de 2014 tornarà a ser al mateix preu que en 2011, encara que, probablement, a partir de 2017 hi haja una pujada important imposada pel Govern central, altra vegada. Però això encara té que vindre.

Pensem que és millor ajustar el pressupost de despeses per a 2014 i anys següents en base als ingressos previstos i donar un respir al veïnat pel que fa al pagament del rebut de l’IBI fins que, per llei, no tinguem més remei que pujar-lo.

SOBRE L’ESCRIT DE GENER

En aquesta revista vam publicar un escrit per informar sobre la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i al mateix temps per reflexionar sobre la qüestió.

Després de parlar amb un grup de destinataris sabem que hi ha molts punts en els quals coincidim, però també que alguns s’han sentit molestos per les diferents interpretacions que s’han fet de les nostres paraules. Per això, i pels que s’hagen pogut ofendre, escrivim aquest aclariment i oferim les nostres sinceres disculpes.

UNA NOVA ORDENANÇA AMB DOBLE BENEFICI

Fa unes setmanes vam proposar a l’Ajuntament l’elaboració d’una ordenança que regule la concessió de les ajudes socials municipals, prenent com a model (amb uns mínims retocs necessaris) la que han aprovat al municipi d’Algemesí*. Eixa ordenança estableix la realització de tasques en benefici de la comunitat com una de les condicions per l’obtenció de les ajudes, a raó d’1 hora de col·laboració social per cada 10 euros rebuts.

En cap cas es tracta de suplir les funcions que realitza el personal de l’Ajuntament, sinó que amb les col·laboracions es complementaran i milloraran els serveis del municipi.

Una ordenança així, que l’Ajuntament està estudiant, permetria seguir assistint des del municipi a qui ho necessite, però a més el benefici sempre seria doble i mutu, perquè les ajudes no serien a canvi de res: qui en reba una, a la vegada estarà prestant la seua.

Col·lectiu 03820

Lee este artículo en castellano en la revista “El Comtat” de abril de 2013

* Publicada al BOP de València del 13/12/2012. Consultable en: http://bit.ly/ordalgemesi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>