Dos anys després

A finals del mes de maig es van complir dos anys de les eleccions locals. Gràcies als veïns i veïnes de Cocentaina, que es van fiar de nosaltres quan l’únic que els havíem pogut oferir fins al moment eren discursos, obtinguérem un resultat que ens va permetre entrar a l’ajuntament amb dues regidores. Des d’aquell dia no hem parat de treballar per complir la nostra paraula i correspondre amb fets als qui van dipositar en el Col·lectiu 03820 l’esperança, la confiança o el vot.

    Nosaltres entenem la política de forma col·lectiva, aplicant el sentit comú, cercant el bé comú i fugint de personalismes i de protagonismes. Per això al Col·lectiu 03820 tots i cadascun participem al debat i a la presa de decisions, perquè funcionem de manera assembleària. I per això també tothom ens impliquem i tenim alguna cosa a fer, perquè les responsabilitats i el treball, més que repartits, són compartits.

    Portem dos anys que han estat plens d’idees i de debat, de reflexions i d’aprenentatge, de crítica i també d’autocrítica. Dos anys escoltant a la gent, participant en reunions als consells, amb entitats, amb associacions i particulars… Un temps en el que hem formulat nombroses propostes i hem exigit a l’ajuntament una major transparència.

    Precisament aquest és el motiu pel qual, per segon any consecutiu, vam convocar a la ciutadania a un acte públic, per oferir allò mateix que exigim: transparència. També perquè volem mantenir una comunicació oberta, sincera i directa amb els nostres veïns i veïnes, explicant el que pensem, el que hem fet i el que volem aconseguir, i responent a les qüestions i suggeriments que ens vulguen plantejar.

    Tot el món que es va apropar al centre social Real Blanc la vesprada del 24 de maig, va poder comprovar la gran quantitat de treball que hem realitzat als darrers mesos i que pensem seguir realitzant. Així vam detallar la nostra activitat a l’ajuntament per treure endavant iniciatives tan importants com la implantació del SIC (Servei d’Informació a la Ciutadania), la pròxima posada en marxa de la OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor), els recents canvis en el servei de recollida d’animals abandonats, la millora dels accessos de vianants a l’Alcúdia o impedir la pujada del rebut de la contribució.

    A més vam comentar quin ha estat el nostre paper o la nostra postura en qüestions com l’aprovació dels pressupostos municipals del 2013, la modificació del reglament de participació ciutadana, l’organització de la ràdio i revista municipals, el funcionament dels serveis socials, el futur del Palau Comtal i de la Fira de Tots Sants, etc.

    Però a banda dels temes treballats a l’ajuntament també vam informar sobre el funcionament del Col·lectiu 03820 com a partit. Qüestions com les vies de comunicació i contacte que fem servir, la relació amb la premsa i els mitjans o l’apartat del finançament van ser exposats públicament. Els assistents conegueren amb detall el que ens va costar la campanya electoral, l’origen i abast dels nostres recursos (“Tenim poc. Gastem poc. Tenim prou.”) i en què ens gastem els diners.

    Quan fa dos anys vam fundar el Col·lectiu 03820, ens vam marcar unes finalitats determinades que des del primer moment apareixen consignades als nostres estatuts:

  • Impulsar la creació de mecanismes actius de participació ciutadana a les institucions i la vida pública del municipi.
  • Arribar al consens social a través del diàleg i el respectuós intercanvi d’opinions, reflexions i inquietuds.
  • Dignificar l’activitat política, tornant-li la serietat i credibilitat perdudes i recuperant el seu sentit de servei basat en un esforç comú compartit.
  • Sensibilitzar la joventut al voltant del potencial de la política com a eina transformadora de la societat.
  • Fomentar la relació directa i formalitzada entre polítics i ciutadans.
  • Exigir que els governants rendisquen comptes a la ciutadania com a pràctica habitual i normalitzada
  • Facilitar la informació necessària perquè el ciutadà tinga coneixement de l’activitat política municipal.
  • Promoure activitats que fomenten una cultura de democràcia participativa.

Arribats a l’equador de la legislatura, creem que amb la nostra activitat i el nostre exemple com a partit municipal amb representació a l’ajuntament, estem un poc més a prop d’aquestes metes, tot i que encara queda molta feina per fer i compromisos que complir.

    Fins a les properes eleccions municipals queden dos anys i pensem mantenir la mateixa línia d’actuació que fins ara: fer una tasca d’oposició amb actitud crítica alhora que constructiva. Crítica, perquè no equival a criticar per criticar sinó a qüestionar-se les coses, a fer preguntes i buscar respostes. Constructiva, perquè volem donar suport o contribuir amb idees i propostes que milloren el que tenim o que creen el que necessitem.

    Segur que entre tots podem fer de Cocentaina un poble on done encara més gust de viure!

Lee este artículo en castellano en la revista “El Comtat” de junio de 2013


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>